Jump back to top

Светът на Dacia

Профил и История Назад към Светът на Dacia

Профил и История

Началото

В древността северната ни съседка се е наричала Дачия. Сега това име носи румънската гордост - автомобилите Dacia. Всичко започва в далечената 1966 г. - началото на съвместната работа с Renault. Следва проектиране и построяване за рекордно кратко време на завода в Питещи и през лятото на 1968 започва серийното производство на Dacia 1100 - еквивалент на Renault 8. През 1970 от поточните линии слизат първите модели 1300, базирани на Renault 12. Следват редица други модели на "ранната" Dacia с годишно производство около 30 000 - 40 000 екземпляра, които се продават предимно на вътрешния пазар. Тридесет години след старта на производството настъпва "звездният миг" за румънския автомобилостроител. През септември 1999 г. Renault Group става собственик на Dacia. С този стратегически ход френската мерка цели да се настани трайно на пазарите на Централна и Източна Европа. За тези държави трябва да се предложи по-специфичен автомобил. Той трябва да е едновременно здрав, за да издържа на тежките пътни условия, да е надежден, да е практичен и най-вече да е ценово достъпен. Оценявайки внимателно всички тези изисквания, екипът на Renault започва разработването на "Проект X90", резултатът от който вижда бял свят през 2004 - Dacia Logan.

 

Питещи - заводът "майка" на програмата X90

Renault Group инвестира 1 млрд. евро за обновяване и развой на румънския завод Питещи, както и за основаването на Технолигичен Център Renaut (Renault Technologie Roumaine) и центъра Renault Design Central Europe.

Питещи, със своя завод за автомобили, завод за двигатели и платоформата Международна Логистика (International Logistics Newtowk - ILN), е родното място на програмата Logan. Там се произвеждат петте модела от гамата на Dacia, резервни части за всички модели, както и части за други заводи от програмата X90. След лансирането на Logan през 2004 г. Питещи удвои своя капацитет, като през 2009 г. максималното годишно производство вече ще наброява 400 000 автомобила. Между 2004 и 2008 г. заводът е произвел 655 700 коли Dacia.

Питещи все още игае най-значимата роля в програмата X90. Освен производството на автомобили и двигатели, той е и основен обучителен център за мениджъри от цял свят. Това е и един от трите завода с най-високи стандарти в групата Renault.